Veranderen of creëren?

"Elke keer als ik het verschil uitleg, zeggen ze... heb je daar een blogje over? 
:) Bij deze..."

"Ja maar Ron... creëren is toch hetzelfde als veranderen?"

VERANDEREN
Bij veranderen kijken we hoofdzakelijk wat er NIET goed gaat, vergroten dat en bedenken hoe dat efficiënter of beter kan. Het probleem isoleren en focussen op dit punt. Bij veranderen moet men aantonen dat er iets aannemelijk zal veranderen als er bepaalde trainingen of processen gevolgd worden. Een oude situatie moet veranderen naar een vooraf gestelde nieuwe situatie die de verbetering in zich heeft. Vaak is dit een energie vretend proces. 
Bij veranderen stuurt de leider aan op een aannemelijk voorspelbaar succes. Dat door hem wordt gecontroleerd en vaak door anderen wordt uitgevoerd. Liefst met een laag risico en duidelijke vooraf gestelde kaders. 

CREËREN
Bij creëren kijken we vooral wat er al goed gaat, we nemen deze elementen allemaal samen en kijken hoe we deze krachten met elkaar kunnen verbinden en nog aantrekkelijker kunnen maken of tot hun recht kunnen laten komen. Een bijverschijnsel van creatie is dat wat niet goed ging bijna altijd vanzelf verdwijnt. Je verbetert jezelf als vanzelf. Je creëert een nieuw spoor, product, dienst of een andere manier van werken, die bij je organisatie past. Nadeel voor de leidinggevende is dat je van tevoren niet altijd weet wat de uitkomst zal zijn. De kracht is dat gedurende dit proces een positieve energie vrij komt. Bij creëren stuurt de leider aan op een onvoorspelbaar succes. Waar hij samen met betrokkenen zelf intensief aan deel neemt. Liefst met veel vrijheid en ruimte voor improvisatie.

Het resultaat is bij allebei dat er een nieuwe situatie ontstaat.