De betekenis van korting?

Ik heb ook weleens nieuwe spullen nodig en ging vol goede moed op pad. Ik stapte een winkel binnen en raakte in gesprek met de winkelmanager. Hij zei: “Waardeloos van de V&D en al die leegstand om ons heen. We vreten onszelf op. Degene die het beste omgaat met dit opvreten, blijft in leven”. En dat is dan de mening van een winkelier die ‘SHOP NU ONLINE’ groot op zijn winkelruit heeft staan. Raar maar waar.

Als hij niet mee gaat met de trend, dan is de kans groot dat ook deze retailer het hoofd niet boven water kan houden. Hetzelfde geldt voor het geven van (flinke) korting. Je kan tegenwoordig geen winkel meer voorbijlopen of de kortingen vliegen je om de oren en volgens mij hebben we een chronische procenten-oorlog. 

Maar wat is eigenlijk de betekenis van korting? Omdat ik een hekel heb aan het doen van onderzoek, laat ik mijn fantasie de vrije loop. Benieuwd ben ik naar het feit waarom een winkelier korting geeft. Onderstaande suggesties komen vrijwel direct naar boven: 

• als iets over de datum is
• als iets een kortere levensduur heeft dan verwacht
• als er iets aan het product mankeert
• als je teveel van iets hebt ingekocht
• als het uit de mode is
• als een product uit het assortiment gehaald wordt
• als het “van de vrachtwagen” is gevallen
• als er geen garantie op zit
• als er water bij de wijn is gedaan

… en je kunt er zelf vast nog veel meer bedenken.

Dan heb ik het nog niet eens over de producten die blijvend spotgoedkoop zijn. Van die producten waarbij je onderbuik-gevoel zegt: “Hoe kan het voor dit geld gemaakt worden!?”, maar je hersens roepen: “KOPEN!” en je trekt direct je portemonnee.

Er wordt al genoeg geschreven over zichzelf opetende varkens die stikken in hun uitwerpselen of kindslaven die uitgehongerd achter de naaimachines zitten. Hoewel ik dat natuurlijk verschrikkelijk vind, laat ik dat nu even buiten beschouwing. Ik ben gewoon op zoek naar de betekenis van de dagelijkse kortingen.

OPEENS SCHIET MIJ HET ANTWOORD TE BINNEN.
DE CONCLUSIE VAN MIJN FANTASTISCHE (GEFANTASEERDE) ONDERZOEK:

De betekenis van korting is dat zowel de winkelier als de consument zichzelf
TE KORT DOET. 

Zo zie je maar weer dat het huidige oerverhaal van ons geliefde kapitalisme flink rammelt. Het is een steeds minder mooi verhaal aan het worden. Hoe zit het eigenlijk met het oerverhaal van jouw bedrijf? Zullen we er eens voor gaan zitten?  

P.S. Alléén deze week ben ik speciaal voor jou 20% duurder, dus wees er snel bij!  ;D